Links voor een student of klas
Een gevolgde link is een link die je voor één student of één klas maakt. Deze link rapporteert op je Dashboard wanneer het verhaal wordt geopend, of het wordt uitgelezen, hoelang er wordt gelezen en welke woorden er worden opgezocht. Een gewone link voor iedereen rapporteert niets.
Voor gevolgde links is het abonnement Educator Studio vereist.
Hoe deel ik een verhaal met een student of klas?
- Open een gepubliceerd verhaal vanuit de sectie Verhalen.
- Open in de balk onder de werkbalk in de rij Link delen de optie Voeg een link toe voor… en kies de student of klas. De lijst toont de studenten en klassen die de taal van het verhaal lezen.
- Stel in hoe het verhaal moet openen, net als bij elke andere link. Zie Link delen.
- Hun link verschijnt onder de kop Links voor studenten, licht even op, en een bericht geeft aan "Link voor ... hieronder toegevoegd". Er is nog niets gekopieerd.
- Kies het kopieerpictogram in de bijbehorende rij en stuur de link vervolgens naar de student of de klas.
De eerste keer dat je een link maakt, vraagt Stichos om eenmalig te bevestigen dat je links alleen naar leerders van 18 jaar of ouder stuurt, studenten informeert wanneer hun leesgedrag aan jou wordt gerapporteerd, de rapportages alleen gebruikt om hen les te geven, en alleen namen of labels voor studenten en klassen invoert (zie Link delen). Je studenten zien bij een gevolgde link een melding met de knop Doorgaan, en er wordt pas iets gerapporteerd zodra ze die kiezen.
Elke student of klas heeft één link per verhaal. Als ze al een actieve link hebben, zelfs voor een oudere versie van het verhaal, levert opnieuw selecteren geen tweede link op: een bericht geeft aan dat ze al een link hebben en hun rij wordt uitgelicht. Anders wordt er een nieuwe link gemaakt die opent op dezelfde manier als jouw voorbeeld eruitziet.
Onder de status staat ook een regel die aangeeft waar het verhaal is opgeslagen en met wie het is gedeeld, bijvoorbeeld "Opgeslagen in Unit 1: First words · Gedeeld met Priya". Kies de naam van de unit om het verhaal te openen in de kaart Verhalen.
Voorbeeld
Elena geeft Russische les aan Noah, aan Priya en aan haar dinsdaggroep. Voor "Матильда и погода" voegt ze een link toe via het veld Voeg een link toe voor… voor Noah, vervolgens voor Priya en de dinsdaggroep, en kopieert ze elke link vanuit de eigen rij. Ieder krijgt een eigen link, en haar Dashboard toont het leesgedrag van elke afzonderlijke leerder.
Een nieuwe student of klas toevoegen
- Open de optie Voeg een link toe voor… en kies Nieuwe student….
- Typ de naam in het veld Naam van student of klas. Vink voor een groep de optie Dit is een klas aan.
- Kies de knop Toevoegen. De nieuwe student of klas wordt toegevoegd en de link verschijnt in de sectie Links voor studenten.
Een student is gekoppeld aan de taal van het verhaal. Als de naam al in gebruik is, geeft Stichos de melding "Je hebt al een student of klas met de naam '...'." Als er iemand met die naam is gearchiveerd, kies dan de optie Herstellen om diegene in plaats daarvan terug te halen. Op je Dashboard is het ook mogelijk om studenten toe te voegen en te beheren. Zie Studenten en klassen toevoegen.
De links bekijken en kopiëren die een verhaal al heeft
Onder de gewone link toont de lijst Links voor studenten elke student of klas die een link heeft voor dit verhaal. Kies het kopieerpictogram in een rij om die link opnieuw te kopiëren.
Links voor een student kopiëren vanuit de kaart Verhalen
- Eén verhaal: open het bijbehorende ⋯ menu en kies de optie Kopiëren voor een student….
- Meerdere verhalen: kies het selectievakje links van het zoekvak (de knop Selecteer verhalen), vink de verhalen aan, kies de optie Links kopiëren (...) en selecteer de student in het venster dat opent. Dit werkt wanneer alle verhalen in dezelfde taal zijn.
In het venster Wat studenten zien zijn de startpuntvakken alleen van toepassing op links die op dat moment worden gemaakt: "Voor de links die nu voor hen zijn gemaakt. Een link die ze al hebben, blijft zoals hij is. Studenten kunnen beide aanpassen."
Wat de student ziet
Een gevolgde link vermeldt boven het verhaal ook voor wie deze is gemaakt, bijvoorbeeld "Gemaakt voor Kenji." Alleen de voornaam van een student wordt getoond (of de volledige naam van een klas), zodat iemand die de verkeerde link krijgt dit aan je kan doorgeven. Een gevolgde link toont een melding boven het verhaal: "Je tutor zal zien wanneer je dit verhaal opent, hoelang je leest, of je het uitleest en welke woorden je opzoekt." De student kan deze melding sluiten, maar de leesactiviteit wordt nog steeds gerapporteerd. Zie Wat je tutor ziet, de pagina die studenten hierover kunnen lezen.
Een klassenlink is één link die door de hele klas wordt gedeeld. Je Dashboard toont hierbij het leesgedrag van de klas als geheel, en niet per afzonderlijke student.
Je eigen bezoeken aan je links worden niet meegeteld.
Een student die aangemeld is en de eigen gevolgde link opent, vindt het verhaal ook in de eigen Bibliotheek, onder de sectie Van je tutor, totdat je de link uitschakelt of verwijdert (of de student verwijdert). Als ze het opslaan, behouden ze een eigen kopie. Je kunt hun Bibliotheek niet inzien, en dit telt niet als een opening.
Een gevolgde link uitschakelen of verwijderen
Elke link in het gedeelte Links voor studenten heeft een eigen rij, ingedeeld zoals de gewone link: de naam, het adres met de optie Link kopiëren, een schakelaar Aan, een pictogram om te openen als student en een ⋯ menu met de optie Link verwijderen. De schakelaar Aan van de gewone link heeft alleen invloed op die gewone link, dus deze kan worden uitgeschakeld terwijl elke studentenlink aan blijft, of andersom.
- Uitschakelen: zet de schakelaar Aan uit. De link blijft in de lijst staan, de optie Link kopiëren blijft beschikbaar, en de student merkt dat de link stopt met werken. De link kan op elk moment weer worden ingeschakeld.
- Verwijderen: open het ⋯ menu en kies Link verwijderen. Door een link te verwijderen, wordt ook de leesgeschiedenis van die link verwijderd.
Dit is ook mogelijk vanaf je Dashboard:
- Open de student of klas op je Dashboard en kies vervolgens de titel van het verhaal om het bijbehorende linkrapport te openen.
- Kies de optie Uitschakelen (of Inschakelen), of de optie Link verwijderen.
Als je abonnement afloopt, toont je Dashboard elke link onder het gedeelte Je gedeelde links, met de opties Uitschakelen en Link verwijderen.
Wat gebeurt er met links wanneer ik een student archiveer of verwijder?
Bij het archiveren van een student blijven hun links werken, maar de registratie van het leesgedrag stopt. Bij het verwijderen van een student stoppen de links met werken en wordt de leesactiviteit ervan verwijderd. Zie Een student archiveren of verwijderen.
Waarom staat een student niet in de Voor-lijst?
De optie Voeg een link toe voor… toont alleen de studenten en klassen voor de taal van het verhaal, en geen gearchiveerde studenten. Om een Hebreeuws verhaal te versturen, moet de student worden toegevoegd terwijl een Hebreeuws verhaal geopend is.
Gerelateerd: Link delen · Studenten en klassen toevoegen · Een linkrapport lezen · Wat je tutor ziet
Was deze pagina nuttig?