Linki dla studenta lub klasy
Śledzony link to link tworzony dla jednego studenta lub dla jednej klasy. Rejestruje on, kiedy otwierają opowiadanie, czy je kończą, jak długo czytają i jakie słowa sprawdzają – to wszystko jest widoczne na Twoim pulpicie. Zwykły link dla każdego nie rejestruje niczego.
Śledzone linki wymagają planu Educator Studio.
Jak udostępnić opowiadanie studentowi lub klasie?
- Otwórz opublikowane opowiadanie w sekcji Opowiadania.
- Na pasku pod paskiem narzędzi, w rzędzie opcji Udostępnij link, otwórz menu Dodaj link dla… i wybierz studenta lub klasę. Lista pokazuje studentów i klasy, którzy uczą się języka tego opowiadania.
- Ustaw sposób otwierania opowiadania, tak jak dla każdego linku. Zobacz Udostępnij link.
- Ich link pojawia się w sekcji Linki dla studentów, podświetla się na moment, a komunikat głosi „Link dla … dodany poniżej”. Nic jeszcze nie zostaje skopiowane.
- W ich rzędzie wybierz ikonę kopiowania, a następnie wyślij link do tego studenta lub do klasy.
Przy tworzeniu dowolnego linku po raz pierwszy, Stichos poprosi o jednorazowe potwierdzenie, że wysyłasz linki tylko do osób pełnoletnich, informujesz studentów o tym, że ich postępy są Ci raportowane, używasz raportów tylko w celach nauczania i wpisujesz tylko imiona lub etykiety dla studentów i klas (zobacz Udostępnij link). Twoi studenci widzą powiadomienie z przyciskiem Dalej po wejściu w śledzony link, a raportowanie nie rozpoczyna się, dopóki go nie wybiorą.
Każdy student lub klasa ma jeden link na opowiadanie. Jeśli mają już aktywny link z przełącznikiem ustawionym na Wł., nawet do starszej wersji opowiadania, ponowne ich wybranie nie tworzy drugiego linku: pojawia się komunikat, że mają już link, a ich rząd zostaje podświetlony. W przeciwnym razie tworzy się nowy link, który otwiera się w taki sposób, jak wygląda Twój podgląd.
Pod statusem znajduje się również informacja o tym, gdzie opowiadanie jest zapisane i z kim jest udostępniane, na przykład „Zapisano w Unit 1: First words · Udostępnione dla Priya”. Wybierz nazwę rozdziału, aby otworzyć opowiadanie w karcie Opowiadania.
Przykład
Elena uczy rosyjskiego Noah, Priya i swoją wtorkową grupę. Dla „Матильда и погода” dodaje link dla Noah w menu Dodaj link dla…, a następnie dla Priya i wtorkowej grupy, po czym kopiuje każdy z nich z odpowiedniego rzędu. Każdy otrzymuje swój własny link, a na pulpicie widać dane o czytaniu każdej z tych osób.
Dodaj nowego studenta lub klasę
- Otwórz menu Dodaj link dla… i wybierz opcję Nowy student….
- Wpisz odpowiednią nazwę w polu Nazwa studenta lub klasy. W przypadku grupy zaznacz pole To jest klasa.
- Wybierz przycisk Dodaj. Następuje dodanie nowego studenta lub klasy, a ich link pojawia się w sekcji Linki dla studentów.
Student jest przypisany do języka opowiadania. Jeśli nazwa jest już zajęta, Stichos wyświetla komunikat „Masz już studenta lub klasę o nazwie „…”.”. Jeśli osoba o tej nazwie znajduje się w archiwum, wystarczy wybrać Przywróć …, aby ją przywrócić. Dodawanie studentów i zarządzanie nimi jest możliwe również z poziomu pulpitu. Zobacz Dodaj studentów i klasy.
Zobacz i skopiuj linki, które opowiadanie już ma
Pod zwykłym linkiem sekcja Linki dla studentów wylistowuje każdego studenta lub klasę z przypisanym linkiem do tego opowiadania. Wybierz ikonę kopiowania w danym rzędzie, aby skopiować ten link ponownie.
Kopiuj linki dla studenta z karty Opowiadania
- Jedno opowiadanie: otwórz jego menu ⋯ i wybierz opcję Kopiuj dla studenta….
- Kilka opowiadań: wybierz przycisk z polem wyboru po lewej stronie pola wyszukiwania (opcja Wybierz opowiadania), zaznacz opowiadania, wybierz Kopiuj linki (…) i wskaż studenta w otwartym oknie. Działa to, gdy wszystkie wybrane opowiadania są w jednym języku.
W oknie Co widzą studenci, opcje punktu startowego mają zastosowanie tylko do aktualnie tworzonych linków: „Dotyczy linków tworzonych teraz. Linki, które już mają, pozostaną bez zmian. Studenci mogą zmienić jedno i drugie.”
Co widzi student
Śledzony link zawiera także informację nad opowiadaniem o tym, dla kogo został stworzony, na przykład „Stworzono dla Kenji”. Wyświetla tylko imię studenta (w przypadku klasy – całą jej nazwę), więc osoba, która omyłkowo otrzyma zły link, może o tym poinformować. Śledzony link wyświetla nad opowiadaniem powiadomienie: „Twój tutor zobaczy, kiedy otworzysz to opowiadanie, jak długo czytasz, czy je skończysz i jakie słowa sprawdzasz”. Student może je zamknąć, ale dane o czytaniu i tak są rejestrowane. Zobacz Co widzi Twój tutor – stronę, którą mogą przeczytać o tym Twoi studenci.
Link dla klasy to jeden link, z którego korzysta cała grupa. Na pulpicie wyświetlane są zbiorcze dane dotyczące ich czytania, a nie każdego studenta z osobna.
Twoje własne wizyty za pomocą Twoich linków nie są zliczane.
Student, który po zalogowaniu otworzy swój śledzony link, znajdzie to opowiadanie także w swojej Bibliotece, w sekcji Od Twojego tutora, dopóki link nie zostanie wyłączony lub usunięty (lub dopóki student nie zostanie usunięty). Jeśli go zapisze, zachowa własną kopię. Nie masz wglądu w Bibliotekę studenta, a to działanie nie wlicza się jako otwarcie opowiadania.
Wyłącz śledzony link lub go usuń
Każdy element w sekcji Linki dla studentów ma swój własny rząd o układzie przypominającym zwykły link: nazwa, adres z opcją Kopiuj link, przełącznik Wł., ikona Otwórz jako student oraz menu ⋯ z opcją Usuń link. Przełącznik Wł. przy zwykłym linku wpływa tylko na ten jeden link, można więc go wyłączyć, pozostawiając wszystkie linki studenckie włączone, lub na odwrót.
- Wyłącz: wyłącz przełącznik Wł.. Link pozostaje na liście, opcja Kopiuj link czeka na użycie, a student po swojej stronie widzi, że link przestał działać. Można go włączyć z powrotem w dowolnej chwili.
- Usuń: otwórz menu ⋯ i wybierz opcję Usuń link. Usunięcie linku trwale usuwa również dane o tym, co za jego pomocą przeczytano.
Można to zrobić również z poziomu pulpitu:
- Na pulpicie otwórz profil studenta lub klasę, a następnie wybierz tytuł opowiadania, by otworzyć dotyczący go raport z linku.
- Wybierz opcję Wyłącz (lub Włącz), albo opcję Usuń link.
Po wygaśnięciu planu, na pulpicie wyświetlane są wszystkie linki w sekcji Twoje linki do udostępniania, wraz z przyciskami Wyłącz i Usuń link.
Zobacz Czytanie raportu z linków.
Co dzieje się z linkami po zarchiwizowaniu lub usunięciu studenta?
Zarchiwizowanie studenta powoduje, że jego linki wciąż się otwierają, ale przestają rejestrować to, co dany student czyta. Usunięcie studenta sprawia, że linki przestają działać, a przypisane do nich dane o czytaniu zostają skasowane. Zobacz Archiwizuj lub usuń studenta.
Dlaczego studenta nie ma na liście w menu Dodaj link dla…?
Menu Dodaj link dla… pokazuje tylko studentów i klasy w języku bieżącego opowiadania, pomijając te zarchiwizowane. Aby wysłać opowiadanie po hebrajsku, należy dodać studenta podczas przeglądania otwartego opowiadania w języku hebrajskim.
Powiązane: Udostępnij link · Dodaj studentów i klasy · Czytanie raportu z linków · Co widzi Twój tutor
Czy ta strona była pomocna?